• EURONEST Armėnijos sostinėje

    by  • 22 kovo, 2015 • Aktualijos, Naujienos

    Euronet – Europos sąjungos rytų partnerystės parlamentinė asamblėja

    Šių metų kovo 16 d. Armėnijos Nacionalinėje Asamblėjoje Jerevane prasidėjo 4-asis plenarinis Europos Parlamentinės Asamblėjos EURONEST posėdis, kurio metu ES nariai susitiko su Rytų partnerystės šalimis. Priminsime, kas nežino, kad EURONEST diskusijų asamblėja buvo įkurta 2011 m. gegužės 3 d. siekiant įgyvendinti parlamentinį Rytų partnerystės – Europos Sąjungos parengtos politikos, kurios tikslas yra priartinti jos Rytų kaimynes, stengtis, kad nebūtų naujų skiriamųjų ribų, ir sudaryti plataus masto asociacijos susitarimus, įskaitant tvirtas ir visapusiškas laisvosios prekybos erdves – parlamentinį aspektą. Šiuo metu ją sudaro 110 narių: 60 Europos Parlamento narių (tiek pat narių sudaro dabartinę EP delegaciją) ir 10 narių iš kiekvienos iš šių šalių (Rytų partnerės): Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos.

    EURONEST siekia būti institucija, kuri skatina daugiašalį Rytų partnerių parlamentų dialogą ir mainus, taip pat Europos Parlamento narių ir Rytų partnerių parlamentų narių dialogą ir mainus daugelyje visiems svarbių sričių (stabilumas, demokratija, teisės aktų ir standartų derinimas, prekyba, energetika, žmonių tarpusavio santykiai ir daugelis kitų).

    Įžanginę kalbą susitikimą pradėjo EURONEST viceprezidentė Heidi Houtala. Ji pasveikino visus sutikimo dalyvius ir padėkojo už gerai atliktus organizacinius renginio darbus. Posėdį vedė Teritorinių-regioninių tyrimų centro vadovas Ričardas Kirakosianas.

    Rytų partnerystės Pilietinės visuomenės forumo vadovaujančio komiteto vienas iš pirmininkų Kšištofas Bobinskis savo kalboje pabrėžė pastaraisiais metais daugelyje šalių  atsirandančią pilietinę visuomenę.

    Kartu jis su apgailestavimu pažymėjo, kad Azerbaidžano delegacija neatvyko. „Tikiuosi, kad ateis laikas, kai Azerbaidžano delegacija EURONEST galės čia atvykti“, – sakė jis.

    Azerbaidžano delegacijos atsisakymas vykti į Jerevane vykusį EURONEST posėdį buvo sąlygotas išskirtinai politinių motyvų, kadangi nepaisant visų esamų prieštaravimų tarp Armėnijos ir Azerbaidžano visoms šalims dalyvėms ir jų atstovams buvo sudarytos vienodos saugumą užtikrinančios sąlygos.

    Šaltiniai: http://voskanapat.info/?p=10705

    http://www.euronest.europarl.europa.eu/euronest/cms/home

    About