• Filmų festivalyje “Kino pavasaris” trumpametražiai filmai apie Armėnų Genocidą

    by  • 28 kovo, 2015 • Aktualijos

    Festivalio „Kino pavasaris“ posteris, skirtas filmams apie Armenų Genocidą

    Kovo 29d, Speciali festivalio „Kino pavasaris“ programa, skirta Armėnų genocido šimtosioms metinėms paminėti (1915-2015)
    Kino teatras Skalvija, Vilnius, Lietuva. Pradžia 13.30 val.

    Organizatoriai:

    Vilnius IFF KINO PAVASARIS

    Jerevano tarptautinis kino festivalis „Auksinis abrikosas“

     

     

     

     

     

     

     

    Programa:

    „Susitikimas parodoje“, 1968, 20 min.

     Rež. Nerses’as Hovhannisyanas, Armėnija

    Šis filmas pasakoja apie dviejų brolių, išskirtų per 1915 metų genocidą, susitikimą. Tai pirmasis filmas, sukurtas genocido tema sovietinėje Armėnijoje. Prieš Chruščiovo atšilimą, buvo draudžiama viešai kalbėti šia tema.

    Nerses Hovhannisyan

    Nerses’as Hovhannisyanas (gimė 1938 m. Jerevane)1959 m. baigė režisūrą Jerevano vaizduojamosios dailės ir teatro institute ir nuo to laiko dirbo Armėnų kino studijoje. 1966-67 metais dirbo režisieriaus asistentu Yuly’aus Raismano filme „Tavo amžininkas“ (Your Contemporary). Taip pat vaidino kine.

     

    Eclipse/ Užtemimas, 14 min., 2013

    Rež. Ara Yernjakyanas, Armėnija

    Kuomet žmogus panyra į tamsą, jo sieloje nubunda žvėris – tuomet iš kiekvieno nenubausto nusikaltimo gimsta naujas. Žmonijos istorija – puikus to pavyzdys. Visgi sunkiausia dalia ir didžioji našta gula ant vaikų pečių, kurie kenčia dėl tokių įvykių ir kurių likimai yra pakeisti amžiams.

    Ara Yernjakyan

    Ara Yernjakyanas (gimė 1951 m. Jerevane) yra nusipelnęs Kultūros ir meno atstovas, nacionalinio Jerevano kamerinio teatro įkūrėjas bei dramaturgas. Studijavo kibernetiką, 1983 m. baigė režisūros magistro studijas. Būdamas studentas subūrė klūbą „Juokingi ir išradingi“bei pradėjo sėkmingą karjerą teatre. 1990 m. pradėjo režisuoti filmus, iki šių dienų sukūrė jų keturi

     

    Bolis/ Bolis, 19 min., 2011

    Rež. Ericas Nazarianas, Turkija

    Armėnų diasporos muzikantas, grojantis ūdu bei išgyvenusiųjų genocidą palikuonis Armenakas Muradianas atvyksta į Stambulą dalyvauti ūdų festivalyje. Kankinamas sumišusių jausmų, Armenakas, saugodamas 1909 metais darytą senelio nuotrauką, grįžta į savo šeimos senąjį rajoną Kadikove, ieškoti senelio ūdų parduotuvės, egzistavusios amžių sandūroje bei 1915 metais balandžio 24 dieną dingusio šeimos palikimo. Jo laukia netikėtas susitikimas su turkų našle Reihana, kurios antikvariatas įsikūręs buvusioje Armenako senelio muzikos instrumentų parduotuvėje.

    Eric Nazarian

    Ericas Nazarianas (gimė 1976 m. Jerevane), Los Andžele gyvenantis režisierius bei scenaristas, baigė Pietų Kalifornijos Kino ir Televizijos universitetą. Apdovanotas prestižiniu Kino meno ir mokslo akademijos draugijos „Nicholl“ prizu už geriausią scenarijų filmui „Milžinai“ (Giants). 2008 metais jo pirmasis meninis pilnametražis filmas „Liūdnoji valanda“ (The blue hour), kurio premjera įvyko tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje, laimėjo tarptautinio Jerevano kino festivalio „Auksinis abrikosas“ didįjį prizą bei buvo apdovanotas žiuri prizu.

     

    Barking Island/ Chienne d’histoire/ Lojanti sala, 15 min, 2010

    Rež. Serge’as Avedikianas, Prancūzija

    1910 metai, Konstantinopolis. Miesto gatvėmis klaidžioja benamiai šunys. Naujai išrinkta valdžia, įkvėpta Vakarų visuomenės modelio, prieš nuspręsdama galiausiai išsiųsti 30 000 šunų į negyvenama salą jūroje, netoli miesto pakrantės, pasikviečia specialistus iš Europos, kad šie padėtų jais atsikratyti.

    Serge Avedikian

    Serge’as Avedikianas (gimė 1955 m. Jerevane) yra režisierius ir aktorius. Nuo 1971 metų gyvena Prancūzijoje. Studijavo Meodono Dramaturgijos konservatorijoje, vėliau dirbo su Paryžiaus konservatorijos studentais, vaidino daugelyje jų klasikinių ir šiuolaikinių pjesių. Nuo 1976 metų prodiusavo dokumentinius filmus. 1978 metais pradėjo vaidinti kine, o 1988 – įkūrė kino kompaniją.

     

     

    About