• Paminėtos armėnų tautos genocido 100-osios metinės

    by  • 28 gegužės, 2015 • Aktualijos

    Chačkaro atidengimas Klaipėdoje

    2015-04-18, 15:14  Dalia BIKAUSKAITE, VE.lt

    Šeštadienio vidurdienį Skulptūrų parke atidengtas armėnų architektūros religinis paminklas chačkaras, skirtas šios tautos genocido šimtmečiui paminėti. Tai Klaipėdos armėnų bendruomenės VAN, vienijančios 220 narių, dovana savajam miestui. Į chačkaro atidengimo ceremoniją susirinko gausus būrys žmonių, dalyvavo ne tik armėnai.

    Kai kūrinys buvo atidengtas, pasigirdo susižavėjimo šūksnių, pasipylė plojimai. Akmeninę stelą, su išraižytu vienoje pusėje armėnų, kitoje pusėje Lietuvos kryžiumi, pašventino Armėnų apaštališkosios bažnyčios atstovas Baltijos šalims ir atliko apeigas.

    Armėnijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje J. E. Ara Aivazianas pasidžiaugė, kad chačkaras, simbolizuojantis armėnų tautos istoriją, rado vietą viename iš gražiausių Lietuvos miestų – Klaipėdoje. Jis praneša, kad armėnų tautos tragedija, įvykusi prie 100 metų, neužmiršta, kad Lietuva pripažino ją kaip tautos genocidą, kad kova už šį pripažinimą pasaulyje tęsiasi. Klaipėdietiškasis chačkaras – ir armėnų tautos padėka Lietuvai už genocido pripažinimą. Jis amžinai primins broliškus abiejų tautų santykius.

    Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas prisipažino nesitikėjęs tokios dvasingos chačkaro atidengimo ceremonijos ir tokio gausaus į ją atėjusiųjų būrio. Pasak jo, Klaipėda ne veltui vadinama miestu, kuriame draugiškai gyvena skirtingų tautų ir religijų žmonės. Jis gyrė armėnų bendruomenės sumanymą, sakė, kad miesto valdžios uždavinys buvęs netrukdyti ją įgyvendinti. Meras išreiškė viltį, kad ta vieta Skulptūrų parke taps klaipėdiečių susivienijimo vieta. “Klaipėda atvira visiems – ir tai jos jėga”, – sakė V. Grubliauskas vykusios ceremonijos metu.

    Joje dalyvavo ir Seimo narė Irina Rozova. Anot jos, chačkaras rodo, kad Lietuva, Klaipėda, yra apgyvendinta armėnų. Jiems jis bus traukos centras ir ryšys su Tėvyne.

    Susirinkusiems genocido istoriją priminė ir papasakojo apie Lietuvoje jau esančius chačkarus Klaipėdos armėnų bendruomenės VAN pirmininko pavaduotojas Albertas Albertianas. Bendruomenės pirmininkas Manvelas Galstjanas padėkojo į iškilmingą ceremoniją atvykusiam armėnų skulptoriui Mushegh Tatoyan, kuris klaipėdiečių chačkarą padarė Armėnijoje, architektui Adomui Skiezgelui, įgyvendinusiam projektą, miesto valdžiai, padėjusiai jį įgyvendinti ir bendruomenės nariams, surinkusiems pinigus.

    Armėnams chačkaras yra Kristaus prisikėlimo, jo pergalės prieš mirtį simbolis. Chačkarai gaminami nuo 301 metų – nuo tada, kai Armėnija priėmė krikščionybę kaip valstybės religiją ir tapo pirmąja pasaulyje krikščioniškąja valstybe. Armėnijoje yra daugiau kaip 50 tūkst. chačkarų. 2009-aisiais jie įtraukti į UNESCO nematerialiojo kultūros paveldo sąrašą.

    1915-1923 metais per Turkijos vyriausybės vykdytas smurto akcijas žuvo daugiau kaip 1,5 milijono armėnų. Nemažai šalių, tarp kurių yra ir Lietuva (2005 m.), yra oficialiai pripažinusios, kad tai buvo genocidas.

    Genocido metinėms paminėti 14 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto salėje prasidėjo klasikinės muzikos koncertas.

    Šaltinis:  http://www.ve.lt/naujienos/klaipeda1/klaipeda/paminetos-armenu-tautos-genocido-100-osios-metines-1340210/

     

     

    
    

     

    About