• Europos ir Azijos sankirtoje įsikūręs rausvasis Jerevano miestas

    by  • 25 gruodžio, 2015 • Aktualijos

    Kelioniuakademija.lt nuotr. / Jerevano panorama

    2015 gegužės 6d. 14:52

    Armėnija – viena iš keturių Kaukazo valstybių. Nors šalies plotas dvigubai mažesnis nei Lietuvos, sostinėje Jerevane telpa milijonas gyventojų. Čia susimaišė Azijos ir Europos kultūros, o to pasekmė – spalvingas ir niekada nemiegantis miestas.

    Paryžius su „Ladomis“ ir brendžio prieskoniu

    Didelė dalis Jerevano centre stovinčių pastatų sumūryti iš ryškaus klintinio tufo, dėl kurio Armėnijos sostinė neretai vadinama Rausvuoju miestu. Sakoma, kad žymiausias šalies architektas Aleksanderis Tamanjanas bandė Armėnijoje sukurti Paryžių.

    Nors didingi statiniai primena Prancūziją, viskas persmelkta egzotišku Kaukazo prieskoniu – garsiojo Ararato kalno viršūnė matosi net iš atokiausio užkampio.

     

    „Armėnai tiki,

    kad paragauti galima tik prieš tai

    pakalbinus brendį, o stiklą

    būtina laikyti kaire ranka

    – arčiau širdies.“

    Triukšmingose gatvėse dar rieda galybė „Lada“ automobilių, tačiau miestas vis labiau orientuojasi į Vakarus. Jerevanas naktiniu gyvenimu nenusileidžia Europos sostinėms.

    Vos sutemus duris atveria įvairiausios pasilinksminimo vietos – nuo jaukių džiazo barų iki prabangių klubų.

    Keliautojai nepraleidžia progos pasidžiaugti mažesnėmis kainomis, kadangi bokalas vietinio alaus kainuoja kiek mažiau nei eurą.

    Miestas neįsivaizduojamas be žymiosios „Ararat“ brendžio gamyklos. Nors į ant kalno įsikūrusį pastatą tenka kopti dešimtimis laiptų, viduje atgaivina XIX amžių menančių rūsių vėsa. Gidai supažindina ne tik su gamybos procesu, bet ir vartojimo taisyklėmis. Tikima, kad paragauti galima tik prieš tai pakalbinus gėrimą, o stiklą būtina laikyti kaire ranka – arčiau širdies.

    Dainuojantys fontanai ir iš plytų austas kilimas

    Tačiau Jerevanas garsus ne vien barais ir klubais. Būtų sunku suskaičiuoti čia įsikūrusias galerijas bei muziejus. Nacionalinis operos ir baleto teatras – ne tik miesto, bet ir visos šalies pasididžiavimas. Iš išorės papuoštas klasikinio stiliaus kolonomis, pastatas tapo geriausių Armėnijos artistų namais. Aukšto lygio vaidinimai čia atsieina nedaug – vos 4-6 eurus.

    Teatras stūkso visai šalia pagrindinės Respublikos aikštės. Nors ir apsupta svarbiausių miesto objektų, vasarą turistus traukia dainuojančiais ir šokančiais fontanais. Sutemus vandenį nudažo įvairiaspalvės švieselės, o purslai tykšta žymiausių vietinių melodijų ritmu. Aikštėje iš akmenų išdėliota ir didžiulė ovalo formos mozaika, primenantį armėniško kilimo raštus.

    Net jei ir nežavi rausvi pastatai ar kalnuotas kraštovaizdis, vietiniai žmonės nepalieka abejingų. Kadangi Armėnijoje turistų nėra daug, čia kaukazietiškas svetingumas persipina su smalsumu ir noru bendrauti.

    Jei lankysitės, nepamirškite paminėti, jog atvykote iš Lietuvos – vyresnieji mūsų kraštą prisimena su šilta nostalgija.

    Kelioniuakademija.lt nuotr./Jerevanas

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kelioniuakademija.lt nuotr./Respublikos aikštė Jerevane

     

     

     

     

     

     

     

     

    Šaltinis: http://www.15min.lt/pasaulis-kiseneje/naujiena/egzotikos-kampelis/europos-ir-azijos-sankirtoje-isikures-rausvasis-jerevano-miestas-783-501230#_

     

    About