• Baltijos armėnų alijanso organizuota filmo „The Cut/Randas“ peržiūra

    by  • 25 gruodžio, 2015 • Aktualijos

    Galima būtu rasti ne vieną istorinę patirtį kuri vienija armėnų ir lietuvių tautas. Lietuvai ir Armėnijai atgavus nepriklausomybę, šalys užmezgė diplomatinius santykius, kas leidžia palaikyti glaudesnį šalių bendradarbiavimą. Ryškus Armėnijos ir Lietuvos draugystės pavyzdys – Lietuvos Respublikos Seime sukurta parlamentinė Lietuvos ir Armėnijos draugystės grupė. Taip pat, Lietuva yra pirmoji pasaulyje šalis, kurios parlamente susiformavo draugystės su Kalnų Karabacho Respublika grupė.  Abi iniciatyvos buvo įgyvendintos nepaprastojo ir įgaliotojo Armėnijos Respublikos ambasadoriaus Lietuvoje Ara Aivazyan dėka. Šiandien Armėnija kartu su Lietuva kovoja prieš terorizmą, tačiau tam, kad šiandien pasiektume rezultatų, turime pasimokyti iš praeities klaidų.

    Šiemet  visame pasaulyje įskaitant ir Lietuvą buvo minima armėnų genocido 1915 m. Osmanų imperijoje 100 metų sukaktis. Lietuva patenka į garbingą valstybių pripažinusių turkų vykdytą armėnų tautos naikinimą kaip genocidą. Šiai temai ir buvo skirta epinės kino juostos „The Cut/Randas“ peržiūra kuri įvyko šių metų gruodžio 13 dieną  Kino teatre „Pasaka“.

    Tai pirmas Armėnų genocido temai skirtas filmas kurį režisavo turkų kilmės režisierius Fatih Akin. Šiame filme pasakojama apie genocidą išgyvenusį Nazaretą Manukianą, kuris sužino apie savo per genocidą išlikusias dvynes dukteris ir leidžiasi į kelionę jų ieškoti. Paieškos jį nuveda pradžioje į Mesopotamijos dykumas, o vėliau į Kubą ir Šiaurės Dakotą.  Režisierius Fatih Akin taip pat yra šio filmo prodiuseris ir vienas iš scenarijaus autorių. Filmas dar iki premjeros sukėlė nemažą ažiotažą jau vien dėl to, kad būdamas turkų kilmės filmo kūrėjas ėmėsi Armėnų genocido temos, dėl ko režisierius net sulaukė grasinimų mirtimi. Be to pasaulinė filmo premjera įvyko 2014 m. rugpjūti likus mažiau nei metams iki armėnų genocido šimtmečio minėjimo visame pasaulyje ir tapo vienu iš keleto šiai tragiškai datai skirtų filmų.

    Į filmo peržiūrą buvo pakviestą daug armėnų tautai ir jos skausmui neabejingų žmonių:

    Armėnijos Respublikos ambasadoriaus Lietuvoje – Ara Aivazyan,

    Armėnijos Respublikos konsulas Lietuvoje – Vahe Arakelyan,

    Seimo narys – Algis Kašeta,

    Filmo peržiūrą organizavo nepelno siekianti Baltijos šalių armėnus vienijanti organizacija – Baltic Armenian alliance.

    Baltijos Armėnų Aljansas yra jauna organizacija, savo veiklą pradėjusi 2014 m. Organizacija bendradarbiauja su vietinėmis armėnų bendruomenėmis, aktyviai dirba su kitomis tautinėmis organizacijomis bei palaiko glaudų ryšį su Armėnijos ambasada Lietuvoje. Organizacijos tikslas yra ne tik etnografinių tradicijų puoselėjimas ar Armėnijos kultūros ir vertybių plėtra Lietuvoje, bet taip pat ir Armėnijos ir Lietuvos ryšio stiprinimas bei Pabaltijo armėnų nuomonės atstovavimas šiame regione. Šiuo metu Baltic Armenians Alliance iniciavo naują projektą Lietuvoje – “Pažink Armėniją”. Daugiau informacijos – Facebook tinklapyje “Pažink Armėniją” puslapyje. Baltic Armenians Alliance aktyviai bendradarbiauja su vieitnėmijos bei Armėnijos turizmo įmonėmis bei asociacijomis, kad Lietuvos žmonėms būtų prieinamos turistinės kelionės į Armėniją.

    About