• Lietuvos žemės ūkio produkcijos eksportas į Armėniją auga

    by  • 25 gruodžio, 2016 • Aktualijos

                                                               © Shutterstock nuotr.

    Žemės ūkio ministerijos informacija,

    www.DELFI.lt
    2016 m. rugpjūčio 23 d. 12:47
    Lietuvos ir Armėnijos ekonominiai ryšiai aktyvėja – per penkerius metus mūsų šalies eksportas į Armėniją padidėjo 12 kartų. Lietuvoje besilankanti armėnų delegacija, vadovaujama šios šalies žemės ūkio viceministro Armeno Arutiuniano (Armen Harutyunyan), pirmadienį viešėjo Žemės ūkio ministerijoje.
    Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, aptarusi dvišalio bendradarbiavimo klausimus, paragino armėnus ieškoti daugiau galimybių Lietuvoje.

    Šiais metais lapkričio mėnesį Lietuva ir Armėnija minės diplomatinių santykių užmezgimo 25-metį. Birželio mėnesį Jerevane tarp Lietuvos ir Armėnijos žemės ūkio ministerijų buvo pasirašytas ir Veiksmų planas dėl bendradarbiavimo žemės ūkio srityje, siekiant suteikti ekspertines konsultacijas ir toliau stiprinti abipusiai naudingą bendradarbiavimą gyvulių veislininkystės, žuvininkystės, ekologinio žemės ūkio ir žemės ūkio subjektų konsultavimo srityse. Visos šios sritys yra įtrauktos ir į Armėnijos Vyriausybės žemės ūkio plėtros strateginius planus ir prioritetus. Ruošiamasi atnaujinti bei papildyti ir 2005 metais pasirašytą susitarimą tarp abiejų šalių žemės ūkio ministerijų.

    Džiaugiamės besitęsiančiu bendradarbiavimu ir tikimės, kad mūsų šalių dvišaliai santykiai plėtosis dar aktyviau. Mes esame pasiruošę pasidalinti savo patirtimi svarbiausiais žemės ūkio klausimais“, – susitikimo Vilniuje metu pabrėžė V. Baltraitienė.
    Pasak žemės ūkio viceministro A. Arutiuniano, šiemet orai neleis gauti rekordinių derlių, tačiau situacija žemės ūkio sektoriuje yra tikrai nebloga. Pastaruoju metu armėnai labai susidomėję visame pasaulyje sparčiai populiarėjančia ekologine žemdirbyste ir tikisi daug ko išmokti iš Lietuvos, turinčios ilgametės šios srities patirties.
    Atsakydamas į ministrės V. Baltraitienės klausimą apie kooperacijos situaciją Armėnijoje, A. Arutiunianas papasakojo, kad kooperatyvai, kurių jų šalyje jau yra apie 170, tampa vis populiaresni. Daugelio kooperatyvų nariai ne tik užsiima pačia populiariausia sritimi – gyvulininkyste, bet augina netgi brokolius, jaučiamas didelis susidomėjimas grikiais. Iki šiol grikius Armėnija tik importavo, dabar šias vertingas kultūras augina net 25 ūkininkai, atsirado ir du perdirbėjai.
    Armėnai taip pat domėjosi afrikinio kiaulių maro situacija, pieno kainomis, Lietuvos ūkininkų gaunamomis tiesioginėmis išmokomis, žuvininkyste.
    Vizito Lietuvoje metu armėnai aplankys ne tik kelis šalies ūkius ir perdirbimo įmones, bet ir Jūrinės žuvininkystės ir akvakultūros laboratoriją Klaipėdoje.
    Pernai Lietuvos eksporto struktūroje pagal šalis Armėnija buvo 59 vietoje iš 133 šalių, o importo struktūroje – 59 vietoje iš 110 šalių. Nuo 2011 metų prekybos balansas pirmą kartą buvo teigiamas, nes eksportas padidėjo 12 kartų (lietuviškos kilmės produktų – 27 kartus). Lietuviškos kilmės produktai sudarė 59 proc. eksporto į Armėniją vertės. 2015 m. į Armėniją daugiausiai eksportuota lietuviškų sūrių ir varškės, dešros ir kitų panašių produktų iš mėsos, o iš Armėnijos daugiausia importuota spiritų, fermentuotų gėrimų ir vyno.

    About