• Kovo 8-oji ir moterys išminuotojos iš Kalnų Karabacho

    by  • 12 kovo, 2017 • Naujienos

    Išminuotojos

    Ką tik minėjome gražią pavasarinę kovo 8-osios šventę arba Tarptautinę moters dieną. Vieniems tai praeities reliktas, kitiems – kovos už moters teises simbolinė diena, tretiems – tiesiog proga pasveikinti savo mylimas moteris. Nepaisant visko, tenka pripažinti, kad vis daugiau moterų renkasi ir sėkmingai dirba anksčiau grynai vyriškais laikytus darbus. Tokių pavyzdžių apstu ir mūsų Lietuvoje: moteris prezidentė, moterys įmonių vadovės, moterys pareigūnės, moterys kariūnės.
    Moterų lygybė savotiškai įsiskverbė ir į gana patriarchalinę Armėnijos visuomenę. Čia jau nieko nebestebina automobilį vairuojanti ar įmonei vadovaujanti moteris, moteris verslininkė ar nevyriausybinės organizacijos steigėja. Bet yra darbas, kurį Europoje rinktųsi reta moteris, tai – moteris išminuotoja, moteris, kuri ieško ir neutralizuoja minas – vieną pavojingiausių civiliams ginklų, vis dar liekančių karo zonose. Paklauskite savęs, kuris iš jūsų ryžtųsi savo noru rinktis šią profesiją, kur klaida gali kainuoti gyvybę arba geriausiu atveju luošumą visam gyvenimui?

    Deja, Karabacho moterys renkasi šią profesiją dėl savo artimųjų ir vaikų saugumo ir gerovės, vedamos pareigos jausmo ir kaip vieną iš būdų prisidėti prie šeimos pajamų. Armėnų moterys  išminavimo subtilybių išmoko iš HALO Trust savanorių išminuotojų. Šie žmonės nuo paliaubų 1994 m. išvalė šimtus hektarų minų laukų, kuriais buvo paverstos ganyklos, dirbami laukai, gyventojų sodai ir net namų, kur žaisdavo vaikai, kiemai. Dėl išminuotojų kiekvienais metais nepripažintoje Kalnų Karabacho Respublikoje  mažėja atvejų, kai žūsta arba suluošinami vaikai ar jų tėvai ir artimieji, nukenčia augintiniai ar sprogsta ant minų užvažiavusi civilių technika. Kartu mažėja ir minomis bei sprogmenimis užteršta teritorija. 2016 metų HALO Trust organizacijos duomenimis, Karabache išminavimo tikslams nuolatiniam darbui buvo pasamdyti 168 vietos gyventojai, kuriems išminavimas yra pagrindinis ir kasdienis darbas. Įvertinus tai, kad Kalnų Karabacho Respublikoje gyvena vos 150 tūkstančių gyventojų, galima nesunkiai paskaičiuoti, kiek procentų gyventojų kasdien susiduria su mirtinu netolimo karo palikimu. Nuo 2015 metų HALO trust pasamdė ir pirmas 5 įvairaus amžiaus moteris, taip pat ir jaunas 23–25 metų sulaukusias merginas, kurios savo noru pasirinko šį amatą. Sėkminga jau dirbančių moterų išminuotojų patirtis paskatino organizaciją jau 2016 m. pasamdyti papildomai dar 6 moteris šiam sunkiam, bet reikalingam darbui. Visos išminuotojomis dirbančios moterys didžiuojasi savo profesija, o viena jų nepamiršta paminėti, esą jos pasirinkimą įkvėpė garsiausios HALO Trust aktyvistės ir globėjos princesės Dianos pavyzdys.

    Princesė Diana

    Ši bebaimė moteris nepabijodavo vykti į minų laukus ir stebėti išminavimo darbus. Taip velionė princesė Diana skatino  civilizuotą pasaulį atkreipti dėmesį į minų keliamą pavojų ir išminavimo darbų svarbą milijonams vaikų visame pasaulyje.

    Dažnam gali kilti klausimas, kodėl moterys dirba tokį pavojingą ir sunkų darbą? Karabache kiekvienas atsakys – o kodėl ne, juk prieš 25 metus vykusio karo metu į savo žuvusių vyrų, brolių ir tėvų vietas stojo armėnės moterys ir merginos. Pagaliau saugoti savo vaikus ir artimuosius nuo pavojų yra ir moters, ir vyro pareiga – taip mano kiekviena išminuotoja, kuri, paėmusi į rankas išminavimui skirtus įrankius, kasdien kopią į kalną ar eina į miškus, kad praplėstų saugumo erdvę sau ir savo artimiesiems. Kaip pažymi HALO Trust savanoriai, be aktyvaus vietinių gyventojų dalyvavimo nepavyktų pasiekti reikiamo rezultato. Vietos bendruomenės savo ruožtu neįsivaizduoja savo ateities be šios organizacijos pagalbos ir dėkoja visiems, kas savo auka prisideda prie šios prasmingos veiklos. Per ilgus artimo bendradarbiavimo metus tarp organizacijos specialistų ir Karabacho vietos bendruomenių atsirado nenutrūkstamas ryšys, kuris pasireiškia kartu švenčiant kiekvieną mažą pergalę, vedančią prie bendro tikslo – iki 2020 metų visiškai išvalyti Kalnų Karabacho teritoriją nuo minų ir kitokių sprogmenų. Mes gi savo ruožtu linkime, kad visame pasaulyje minomis užterštų vietų būtu kuo mažiau, taip pat kaip ir moterų, dirbančių pavojingus išminavimo darbus.

    Daugiau šia tema kviečiame žiūrėti nevyriausybinės organizacijos HALO Trust vaizdo medžiagoje žemiau pateiktoje nuorodoje:

    https://www.youtube.com/watch?v=wZyIo4AyK4I&index=4&list=PLNgZ7KZ1tP3S1NpjIpSd2G__w9jQKHSNh&t=11s

     

    About