• Armėniškos vaišės Kauno Hanzos dienose

    by  • 5 birželio, 2017 • Aktualijos, Naujienos

    Gegužės 19–21 d. Kaune šurmuliavo viena didžiausių šio miesto švenčių – Kauno Hanzos dienos. Hanzos dienų tradicija pagerbiamas Kauno miesto gimtadienis, menantis 1463 m. gegužės 20-ąją Didžiojo kunigaikščio Kazimiero Kaunui suteiktą privilegiją, kuria patvirtintos ir praplėstos miesto teisės.
    Ta proga šiemet kauniečius ir miesto svečius tris dienas džiugino viduramžių muge tapusios senamiesčio gatvės ir aikštės. Lomoje prie pilies įsikūrė senųjų amatų meistrai ir viduramžių kovas demonstruojantys riteriai, kurie dalyvavo tarptautiniame riterių turnyre. Turnyro nugalėtojui atiteko Lietuvos kariuomenės vado kalavijas.
    Tiek pilies kieme, tiek rotušės aikštėje ar kitose vietose, kur vyko kermošius, prekybininkai siūlė savo meninius dirbinius ir skaniausius maisto gaminius. Iš jų išsiskyrė ir Lietuvos armėnų meistrų tradiciniai gaminiai.

    Vienoje prekyvietėje, kurioje savo produkciją pristatė įmonė „Armeni“, stalai buvo nukrauti žinovų jau įvertintais tradiciniais armėniškais vytintos mėsos gaminiais – Basturma ir Sudžiuch. Be jų čia taip pat galima buvo paragauti ir kitokio, saldžiojo, Sudžiucho pagaminto iš ant siūlo suvertų graikinių riešutų vynuogių sirupe. Prieš ką nors įsigyjant svetingi šeimininkai kvietė ragauti savo gaminius.

    Be vytintų mėsos gaminių, čia pat, rotušės aikštėje, galima buvo paragauti ir įsigyti įmonės „Granatas“  tradicinių armėniškų ir jau visuose artimųjų rytų šalyse paplitusių saldumynų iš sluoksniuotos tešlos, medaus ir riešutų su įvairiausiais pagardais ir visų įmanomu formų. Trapios tešlos skanėstai atskleidė rūpestingų šeimininkių rankų darbą, o skonių pasirinkimas patenkino išrankiausių pirkėjų skonį. Todėl, šioje šventėje buvo galima ne tik laiku persikelti į šurmuliuojantį  viduramžių Kauną, bet ir trumpam paragavus, tradicinių armėniškų patiekalų, mintimis nusikelti į Armėniją.

     

    About