• Ajova tapo 47-tąja oficialiai armėnų tautos genocidą pripažinusia JAV valstija

    by  • 19 rugsėjo, 2017 • Aktualijos, Naujienos

    Armėnų bendruomenės nariai su genocido pripažinimo deklaracija

    Šių metų rugpjūčio 24 dieną JAV Ajovos valstijos gubernatorė Kim Reynolds pasirašė deklaraciją, kuria Ajovos valstija pripažino 1915 m. Osmanų imperijoje vykusius tragiškus įvykius buvusius armėnų tautos genocidu. Tokiu būdu, Ajova tapo 47-tąja JAV valstija, kuri oficialiai pripažino ir pasmerkė turkų vykdytą armėnų tautos genocidą. Kiekvienas pripažinimo faktas yra svarbi žinia viso pasaulio armėnams ir geros valios žmonėms, kurie remia teisėtą armėnų tautos siekį, kad jų patirta skriauda nebūtu užmiršta ir niekada nepasikartotų jokios kitos tautos atžvilgiu. Nuo tų baisių įvykių praėjo jau visas amžius, tačiau tai, kas vyksta šių dienų pasaulyje tik patvirtina, kad kol mes nepripažinsime ir nepasmerksime masinio etninių, religinių ar kitų žmonių grupių tikslingo naikinimo, mes neišmoksime praeities pamokų, o istorija toliau kartosis. JAV armėnų nacionalinio komiteto vadovas Armenas Sahakyanas teigė: „Pripažindama ir pasmerkdama armėnų genocido faktą, Ajova sudavė stiprų smūgį neapykantai ir nepakantumui, kurie skatina tebesitęsiančias genocido apraiškas, kamuojančias žmoniją iki šių dienų“.

    Minėtame oficialiame pripažinime taip pat minimas visų XX ir XXI amžiaus genocidų ciklas, išskyrus 2016 metų JAV kongreso pasmerktą, prieš artimųjų rytų krikščionis, jezidus ir kitas mažumas nukreiptą Islamo valstybės vykdytą genocidą. Šie viską žiaurumu pranokstantys įvykiai savo veiksmais nuosekliai atkartojo Osmanų imperijoje vykdytą armėnų, graikų, asirų ir kitų mažumų genocidą, kai buvo siekiama ne tik fiziškai išnaikinti šias bendruomenes, bet ir ištrinti visus jų egzistavimo ženklus, naikinant jų paveldą ir istorinį palikimą.

    Nors didėja genocidą pripažinusių valstijų skaičius, JAV kongresas ir prezidentas vis dar nenori pripažinti genocido, vengdami net pačią sąvoką taikyti kalbėdami apie 1915 m. įvykius.

    Ajovos gubernatorė su Amerikos armėnų nacionalinio komiteto atstovais

    Oficialiai savo senate armėnų ir kitų tautų žudynių Osmanų imperijoje genocidu dar nepripažino Alabama, Indiana ir Misisipė.
    Vis dėlto, JAV ir viso pasaulio armėnų bendruomenė sveikina ir didžiai vertina visų genocidą pripažinusių valstijų paramą.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Šaltinis: https://armenianweekly.com/2017/08/24/iowa-becomes-47th-state-to-officially-recognize-the-armenian-genocide/

    About