• Armėnijos tarpparlamentinės delegacijos vizitas Lietuvoje

    by  • 6 sausio, 2018 • Aktualijos, Naujienos

    Gruodžio13 d. į Lietuvą su darbiniu vizitu iš Armėnijos atvyko deputatų delegacija, kuriai vadovavo Armėnijos nacionalinės asamblėjos pirmininko pavaduotojas ir Armėnijos ir Lietuvos, Latvijos ir Estijos draugystės Armėnijos nacionalinėje asamblėjoje grupės vadovas Eduardas Šarmazanovas. Delegaciją taip pat sudarė Nacionalinės asamblėjos deputatai Samvelas Furmanianas ir Surenas Manukyanias. Pirmąją vizito dieną parlamento delegacija susitiko su Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

    Parlamento nariai pabrėžė tarpparlamentinio bendradarbiavimo plėtrą ir  draugystės grupių, veikiančių abiejų šalių parlamentuose, vaidmenį ir svarbą. Teigiamai įvertinti paskutiniųjų metų dvišalio politinio dialogo lygis ir ekonominio bendradarbiavimo srityje padaryta pažanga. Armėnijos delegatai pabrėžė lapkričio 24 d. tarp Armėnijos ir Europos Sąjungos pasirašyto visapusiško ir pažangaus susitarimo svarbą, pažymėdami, kad šis susitarimas atvers naują puslapį vystant Armėnijos ir ES dialogą.

    „Tikimės, kad Lietuva, kaip pirmoji valstybė, pripažinusi Armėnijos nepriklausomybę pasaulyje, taip pat pirmoji kuo greičiau ir be sąmoningo vilkinimo ratifikuos ir ES ir Armėnijos susitarimą“, – sakė Eduardas Šarmazanovas.

    Armėnijos nacionalinės asamblėjos pirmininko pavaduotojas pabrėžė, kad Lietuva yra vienintelė tarp šalių, pripažįstančių armėnų genocidą. Jis teigiamai įvertino Lietuvos parlamentarų politinę ir pilietinę poziciją pripažįstant armėnų genocidą.

    Atkreipdamas dėmesį į mūsų šalyje vykstančių reformų procesą, delegacijos vadovas pažymėjo, kad demokratijos plėtra ir kova su korupcija yra svarbiausi šiandieninės Armėnijos politinės darbotvarkės klausimai, ir šiuo aspektu visais tarptautiniais vertinimais Armėnija ir Azerbaidžanas nesuderinami.

    Armėnijos nacionalinės asamblėjos pirmininko pavaduotojas taip pat paminėjo Kalnų Karabacho (arm. Arcacho)  konfliktą ir dar kartą patvirtino armėnų poziciją šiuo klausimu, kad abi  pusės turėtų išspręsti konfliktą išimtinai taikių derybų keliu pagal  Minsko iniciatyvinės ESBO grupės nustatytą formatą.

    „Bet kokie kariniai šio konflikto sprendimo būdai, agresyvi retorika ir juodųjų Azerbaidžano sąrašų buvimas  yra nepriimtini. Jie neskatina taikos kūrimo  regione. Neįmanoma spręsti šio konflikto neatsižvelgiant į armėnų tautos apsisprendimo teisę. Arcachas tapo nepriklausomas nuo SSRS pasinaudodamas tuo pačiu teisiniu pagrindu, kaip Lietuva, Latvija, Estija, Armėnija ir Azerbaidžanas. Arcacho piliečiai turi tokią pačią teisę kurti valstybę, kaip ir Lietuvos, Latvijos, Armėnijos ir Azerbaidžano piliečiai“, – susitikimo su Lietuvos parlamentarais metu sakė E. Šarmazanovas.

     

    Šaltinis: https://news.am/eng/news/426204.html

     

    About