• Armėnų parlamentas pripažino jezidų genocidą

    by  • 21 vasario, 2018 • Aktualijos, Naujienos

    Jezidų pabėgeliai

    Armėnų tauta savo istorijos bėgyje ne katą patyrė trėmimus, persekiojimą ir genocidą todėl ji niekada nebuvo abejinga kitų tautų skausmui. Todėl kai 2014 m. susikūręs teroristinis judėjimas Islamo valstybė dėl religinių ir etninių paskatų persekioti, o vėliau ir masiškai žudyti Irako jezidų bendruomenę armėnai vieni pirmųjų atvėrė savo šalį šiems pabėgėliams, kuriuos tuo metu atrodė apleido visas pasaulis. Daugeliui jezidų šeimų tai tapo vieninteliu išsigelbėjimu.  Jezidų patirti išgyvenimai daugeliui armėnų priminė jų artimųjų patirtį turkų vykdyto genocido metu kai pirmiausiai išžudomi vyrai ir vyresni žmonės, o tada į vergiją parduodami vaikai ir merginos. Islamistai naikindami jezidus siekė ne vien fizinio tautos išnaikinimo, bet bandoma buvo ištrinti, bet kokį materialinį ir dvasinį jos buvimo pėdsaką Irake.

    Pabėgelius sauganti mergina jezidė

    Dėl to nenuostabu, kad šių metų sausio 16 d. Armėnijos nacionalinė asamblėja absoliučia balsų dauguma patvirtino pateiktą svarstymui rezoliuciją, kurioje islamistų prieš jezidų tautinę mažumą Irake vykdyti veiksmai buvo įvardyti kaip genocidas. Tuo pačiu šioje rezoliucijoje tarptautinė bendruomenė raginama pasmerkti šiuos veiksmus ir imtis priemonių siekiant sustabdyti jezidų tautos naikinimą, ištirti visus šiuos nusikaltimus prieš žmogiškumą bei išreiškiamas armėnų tautos solidarumas su visa Irako tauta kuri vis dar tęsia ginkluotą kovą už savo piliečių saugumą. Tokiu būdu Armėnija pirmoji valstybė pripažinusi ir pasmerkusi jezidų tautos genocidą

    Nadia Murad

    Anot jezidų žmogaus teisių aktyvistės Nadios Murad šis Jezidų tautos genocido pripažinimas Armėnijos parlamente yra istorinis įvykis tiek jezidų tautai visame pasaulyje tiek ir genocido aukoms. „Aš esu sujaudinta šiandieninio Armėnijos parlamento sprendimo   ir norėčiau išreikšti savo dėkingumą Armėnijos žmonėms ir jų atstovams Parlamente. Genocido pripažinimas daug reiškia man ir visoms genocido aukoms „, – sakė islamistų nelaisvę išgyvenusi Sacharovo premijos laureatė ir Jungtinių Tautų geros valios ambasadorė Nadia Murad.

    Beje verta pažymėti, kad genocidą ir žmonių prekybą patyrusius jezidus tarptautiniu mastu atstovaus teisininkė ir kovotoja už žmonių teises Amal Clooney, kuri taip pat yra žinoma kaip kovotoja už Armėnų tautos genocido pripažinimą ir pasmerkimą tarptautiniu mastu.

    Rezoliucijos tekstas  anglų kalba pateikiamas žemiau esančioje nuorodoje: https://armenpress.am/eng/news/919052/armenian-parliament-recognizes-yazidi-genocide.html

    Šaltiniai: https://news.am/eng/news/331630.html

    https://news.am/eng/news/431396.html

    About