• Nacionaliniame Armėnijos architektūros ir statybos universitete atidarytas kambarys skirtas įamžinti Jurgį Baltrušaitį jaunesnįjį

    by  • 19 kovo, 2018 • Kultūra, Naujienos

    Kovo 7 d. iškilmingoje ceremonijoje Nacionaliniame Armėnijos architektūros ir statybos universitete atidarytas kambarys skirtas įamžinti Jurgį Baltrušaitį jaunesnįjį ir jo Kaukazo architektūros tyrinėjimus.

    J. Baltrušaitis jaunesnysis (1903-1988) Armėnijoje yra žinomas ne tik kaip Kaukazo regiono pastoracinės architektūros istorikas, 1929 m. ir 1936 m. išleidęs 2 knygas apie Armėnijos ir Gruzijos architektūrą, bet ir kaip veikalo „Antkapių paminklai Julfoje prie Arakso“ autorius. Kūrinyje užfiksuoti tūkstančiai iki šių dienų nebeišlikusių chačkarų (akmeniniai kryžiai), todėl jis turi didelę istorinę vertę.

    Ceremonijoje dalyvavo Armėnijos Parlamento vicepirmininkas Eduard Sharmazanov, Švietimo ir mokslo ministras Levon Mkrtchyan, Kultūros viceministrė Arev Samuelyan, ombudsmenas Arman Tatoyan, gausus būrys diplomatinio korpuso atstovų ir kitų iškilių svečių. Atidarydamas kambarį Nacionalinio Armėnijos architektūros ir statybos universiteto rektorius Gagik Galstyan paminėjo, kad tai jau trečiasis projektas per pastaruosius 3 metus tarp Universiteto ir Lietuvos ambasados Armėnijoje, skirtas Jurgio Baltrušaičio atminimui.

    Specialiai šiai progai, siekdama dar plačiau Armėnijos visuomenei pristatyti Jurgio Baltrušaičio jaunesniojo veiklą iš Lietuvos atvyko mokslininkė Odeta Žukauskienė, kuri jau eilę metų tiria Baltrušaičio menotyrą. Prieš oficialų kambario atidarymą mokslininkė perskaitė viešą paskaitą „Lyginamoji Baltrušaičio menotyra“. „Simboliška, kad kambario atidarymas vyksta Lietuvai minint šimtmetį, Nepriklausomybės atkūrimo 28-ąsias metines ir praėjus lygiai 115 metų nuo Jurgio Baltrušaičio gimimo. Tokie renginiai tik dar kartą įrodo kokie kartais nepastebimi, tačiau išties gilūs kultūriniai ryšiai sieja Lietuvą ir Armėniją“ kambario atidarymo proga sakė Lietuvos Respublikos ambasadorius Armėnijos Respublikoje Erikas Petrikas.

    Šaltinis: https://am.mfa.lt/am/lt/naujienos/nacionaliniame-armenijos-architekturos-ir-statybos-universitete-atidarytas-kambarys-skirtas-iamzinti-jurgi-baltrusaiti-jaunesniji

    About