• Gyvenimas Arcache – Kalnų Karabachas – fotografijų paroda

    by  • 20 balandžio, 2018 • Kultūra, Naujienos

    Šie metai pasižymi kultūrinių renginių susijusių su Armėnija ir armėnų tauta gausa. Štai ir dar viena fotografijų paroda „Gyvenimas Arcache – Kalnų Karabachas“ buvo atidaryta  balandžio 13 d. Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje. Paroda atidarė Armėnijos Respublikos ambasadorius Tigran Mkrtchyan. Žemiau pateikiame ambasadoriaus kalbą, kuria jis atidarė parodą:

    „Gerbiamas mere pone Kašėta, mieli draugai, tautiečiai, Lietuvos-Arcacho draugystės grupės nariai,

    Norėčiau padėkoti jums, kad pakvietėte mane į šį gražų renginį čia, Varėnoje. Norėčiau visų pirma padėkoti merui Algiui Kašėtai ir mūsų gerbiamai bičiulei Daliai Kuodytei už iniciatyvą. Šiandien mes esame čia, kad sudalyvautumėme nuotraukų parodos ,,Gyvenimas Arcache/Kalnų Kabarache” atidarymo ceremonijoje, po kurios vyks trumpas armėnų muzikos koncertas, kurį atliks muzikantai iš Arcacho. Vėliau žiūrėsime trumpą dokumentinį filmą ,,Kelionė į Kalnų Karabachą”, nufilmuotą lietuvių ir latvių blogerių. Ir galiausiai jūs visi esate kviečiami į priėmimą, kur turėsite galimybę paragauti Arcacho skanėstų bei vyno. Taigi, kaip matote, mieli draugai, ši diena yra unikali Arcacho diena Varėnoje. Šios nuotraukos ir dokumentinis filmas vaizduoja Arcachą kaip gražią šalį, kurioje jau tūkstančius metų gyvena savo šalimi besididžiuojantys žmonės. Tai šalis, turinti amžių senumo tradicijas ir unikalius architektūrinius šedevrus, iš kurių patys pirmieji yra datuojami Viduramžiais. Ypač svarbu didinti užsieniečių supratimą apie Arcachą, nes, paprastai, Karabachas yra asocijuojamas su konfliktu. Bet, visų pirma, ši sena armėnų šalis yra nusotabus Žemės kampelis. Paroda ir filmas yra realaus gyvenimo Arcache atspindys. Jūs matysite V amžiaus ir vėlesnio laikotarpio bažnyčias bei kitas konstrukcijas, pradedant nuo I amžiaus prieš Kristų, matysite kaip Arcacho žmonės gamina vyną ir lavašą – armėnų duoną – kaip jie šoka, groja tradicinę ir šiuolaikinę muziką, kaip jie audžia kilimus ir kaip jie rengiasi. Nenuostabu, jog dauguma mačiusiųjų šiuos vaizdus išreiškia norą nukeliauti į Arcachą. Iš tikrųjų, ši kovotojų, menininkų bei sveikų žmonių apgyvendinta žemė yra vienas ekologiškiausių pasaulio kampelių, pasižymėjęs puikiu maistu, šviežiu oru bei skaidriu vandeniu.

    1921 metais Arcachas, Jozefo Stalino dėka, buvo aneksuotas Sovietų Azerbaidžano. Prieš tai Arcachas niekada nebuvo tos šalies, politiniuose žemėlapiuose atsiradusios tik 1918 metais, dalimi. Praeito amžiaus 10-e dešimtmetyje, po karo Karabache, azerbaidžaniečių valdžia bandė nepertraukiamai skleisti virulentišką propagandą apie Arcachą ir Karabachą. Nenuostabu, jog jie prieštarauja tokiems renginiams, kaip šis. Priežastis yra aiški. Azerbaidžane yra gajus nesusipratimas, jog Karabachas turi būti jo dalis, arba jis išvis neturi egzistuoti. Šios nuotraukos ir vaizdo įrašai išsklaido propagandininkų skleidžiamą klaidingą informaciją, kurios nenorėčiau kartoti. Mes neturime būti nustebę dėl tokių reakcijų: jei jie yra prieš ligoninių, vaikų darželių, vandens šaltinių, motinystės namų statymą Arcache, natūralu, jog jie negali gražiai sutikti tokių renginių, kurie tik parodo, jog kasdienis gyvenimas Arcache niekuo nesiskiria nuo kasdienybės bet kuriame pasaulio kampelyje. Dabar mums telieka džiaugtis tuo, ką turime, ir judėti pirmyn, remiant Arcachą ir jo narsius žmones. Dar kartą norėčiau padėkoti Varėnos miesto savivaldybei, merui ponui Kašėtai, Lietuvos-Armėnijos sąjungai bei Lietuvos-Arcacho draugystės grupės nariams, kurie organizavo šį renginį.“

    Renginio metu vyko muzikantų iš Stepanakerto (Kalnų Karabacho sostinė) muzikos koledžo koncertas tradiciniais instrumentais – Kiamančia ir Tar’u .

     

     

    About