• Armėnijos ir Lietuvos šimtmečiui skirtas koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje

    by  • 27 rugsėjo, 2018 • Aktualijos, Kultūra, Naujienos

    Gegužės 24 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Armėnijos ambasada Lietuvoje ir Lietuvos nacionalinė filharmonija drauge parengė  koncertą, skirtą Armėnijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos šimtmečiui paminėti. Lietuvos nacionalinio simfoninis orkestras vadovaujamas garsaus dirigento Roberto Šerveniko koncertavo su pasaulinio garso muzikantais solistais Sergey ir Lusine Khachatryans.  

    Tarp 800 renginį pagerbusių svečių buvo vienas iš atstatytos Lietuvos valstybės kūrėjų Vytautas Vytautas Landsbergis, Lietuvos Vyriausybės  pareigūnai, Seimo nariai, Lietuvoje akredituoti užsienio šalių ambasadoriai, žymūs Lietuvos intelektualai ir armėnų bendruomenės Lietuvoje atstovai.

    Ambasadorius Armėnijos Lietuvoje Tigranas Mkrtchjanas pasakė įžanginę kalbą: „Kartais gali klaidinančiai atrodyti, kad mes pažymime tik savo valstybių šimtmečius, atsižvelgiant į ilgą, dažnai skausmingą, kartais šlovingą istorijos kelią, kurį mūsų šalys gali atsigręžti Visgi, tai iš tiesų buvo 1918 m., kai Armėnija atgavo nepriklausomybę po 650 metų valstybingumo pertraukos. Naujai atkurta nepriklausomybė buvo pasiekta esminiu taško Armėnijos žmonių istorijos momentu, kai mes turėjome laimėti arba išnykti. Prieš šimtą metų  , šiomis gegužės dienoms Armėnijos kariuomenė sudaryta iš visų armėnų visuomenės sluoksnių pasiekė pergalę Sardarabado mūšyje kas sudarė sąlygas įkurti Armėnijos Respubliką ir atgimti bei išlikti armėnų tautai“.

    Ambasadorius taip pat paminėjo, kad 1920 m. Gegužės mėn. Armėnijos Respublika specialiuoju Armėnijos atstovu Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Suomijai paskyrė Simeoną Akopianą. Deja, jis negalėjo užbaigti savo misijos, nes netrukus po jo paskyrimo Armėnija prarado savo nepriklausomybę.

    Atkreipdamas dėmesį į dabartinių dvišalių Lietuvos ir Armėnijos santykių etapą Armėnijos ambasadorius pabrėžė, kad Lietuva buvo pirmoji šalis pasaulyje pripažinti Armėnijos nepriklausomybę ir viena iš pirmųjų, su kuria Armėnija atkūrė diplomatinius santykius 1991 metais.

    Užbaigdamas savo kalbą, ambasadorius išreiškė ypatingą dėkingumą Lietuvos Seimui ir visoms politinėms partijoms ratifikavusi naują Armėnijos ir ES sutartį prieš koncertą. Po Estijos ir Latvijos Lietuva tapo trečiąja ES valstybe nare, kuri ratifikavo Visapusišką ir sustiprintą Armėnijos ir ES partnerystės susitarimą.

    About