• Frankofonijos dienos Armėnijoje

    by  • 1 rugsėjo, 2019 • Aktualijos, Kultūra, Naujienos

    Frankofonijos dienų atidarymas Jerevane

    Spalio 7-12 dienomis Armėnijoje🇦🇲 šūkiu ,,Gyvenkime kartu” vyko 17-asis Frankofonijos aukščiausiojo lygio susitikimas, kuris savo organizaciniu bei kultūriniu pobūdžiu buvo beprecedentis renginys nepriklausomos Armėnijos istorijoje.

    Iš 83 pasaulio šalių į Armėniją atvyko apie 3500 delegatų, iš kurių 38 – valstybių vadovai (tarp kurių buvo ir Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas), du viceprezidentai, Monako princas, 9 premjerai bei 3 vicepriemjerai.

    Baltijos šalys taip pat dalyvavo Frankofonijos renginiuose. Į Armėniją buvo atvykusi Estijos🇪🇪 prezidentė Kersti Kaljulaid, Lietuvos🇱🇹 užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, o iš Latvijos 🇱🇻 – Imants Lieģis, Latvijos ambasadorius Prancūzijoje, buvęs Latvijos gynybos ministras.

    Nuo spalio 7-osios Jerevane tvyrojo Frankofonijos dvasia, kuriai davė pradžią Frankofonijos Tarptautinės Organizacijos (FTO) nuolatinės tarybos 105-asis posėdis, po kurio, spalio 8-9 dienomis, įvyko ir FTO valstybių narių ministrų 35-asis posėdis.

    Spalio 9 dieną iškilmingos ceremonijos metu buvo atidaryta Frankofonijos mugė iš 40-ies paviljonų, kur daugiau nei 20 šalių – asocijuotos organizacijos narės bei šalys stebėtojos – pristatė savo kultūrą, dainas ir muziką, ekonominius ir technologinius pasiekimus.

    Spalio 10 dieną ,,Tumo“ centras surengė pirmąją Frankofonijos ekonomikos konferenciją, kuriame dalyvavo 360 atstovų. Konferencijos metu pagrindinis dėmesys buvo skiriamas skaitmeninei ekonomikai, nes vyriausybė ketina iš agrarinės šalies Armėniją paversti aukštųjų technologijų šalimi.

    Svarbiausias susitikimas įvyko spalio 11-12 dienomis, kuriame dalyvavo ne tik FTO šalys, bet ir šios organizacijos tarptautinių partnerių atstovai. Pasibaigus aukščiausiojo lygio susitikimui, buvo priimta Jerevano deklaracija.

    Spalio 11 d. 17-osios Frankofonijos tarptautinės organizacijos viršūnių susitikimo metu Respublikos aikštėje buvo surengtas finalinis koncertas, į kurį atvyko Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas, Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau, aukščiausiojo lygio susitikime dalyvavusių delegacijų vadovai ir aukščiausia politinė ir dvasinė Armėnijos vadovybė.

    Koncerte pasirodė Armėnijos valstybinis simfoninis orkestras, kuris atliko armėnų kompozitorių kūrinius. Skambėjo ištrauka iš Aramo Chačaturyano simfonijos Nr. 2, ,,Uzun dara”, ,,Šokis su kardais” (džiazo stiliumi), ,,Maskaradas”, ištrauka iš Aveto Terteryano simfonijos Nr. 3, Grigoro Jeghiazaryano ,,Žvejų šokis“ iš baleto ,,Sevanas” ir ištrauka iš Edvardo Mirzoyano simfonijos. Simfoninis orkestras taip pat atliko ,,Kočari” šokį bei ,,Dle Yaman” kartu su solistu – duduko virtuozu – Dživanu Gasparyanu. Paskutinė finalinio koncerto dalis buvo skirta pasaulinio garso armėnų kilmės prancūzų dainininko Šarlio Aznavuro atminimui.

    About