• N. Kazlaus laidoje – 90-metis armėnas, įrašęs muziką „Gladiatoriui“

    by  • 1 rugsėjo, 2019 • Kultūra, Naujienos

    Nomeda Kazlaus ir Dživanas Gasparianas

    Užsitarnauto vardo niekas negali atimti ar pasisavinti: žmogaus nebėra – vardas lieka, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ sako 90-metį švenčiantis duduko virtuozas Djivanas Gasparyanas iš Armėnijos. Menininkas prisipažįsta, kad muziką vienam garsiausių pasaulio filmų „Gladiatorius“ įrašė iš pirmo karto ir priduria: „Kompozitorius Zimmeris sakė, kad jam labiau patiko mano improvizacija nei jo paties filmui sukurta duduko melodija.“

    Operos solistės N. Kazlaus laidoje „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ svečiuojasi 90-metį švenčiantis duduko virtuozas Djivanas Gasparyanas. Armėnų liaudies instrumentas dudukas ir jo šlovingiausias atlikėjas surado vienas kitą prieš 70 metų, o dabar D. Gasparyanas skaičiuoja titulus ir koncertus, kurių buvo daugiau nei 30 tūkst.

    Tūkstantmetę Armėnijos istoriją kuriantis muzikantas – tikrasis žmonijos kultūros ir išminties paveldas, tėvynės melodijas skleidžiantis visam pasauliui. Laukinis, vienišas abrikoso medis atgimsta garsais, žavinčiais garsiausius pasaulio muzikos kūrėjus ir atlikėjus: Stingas, Pieteris Gabrielis, Lionelis Richie, Zucchero ir kiti ieško kontaktų su D. Gasparyanu, kuris šimtamečių medžių sukaupta energija apjuosia pasaulį harmoninga melodija ir tampa šios magijos dalimi.

    Kanados, Jerevano muzikos akademijų profesorius, Didžiosios Britanijos karalienės garbės svečias, labiausiai džiaugiasi savo vardo muzikos mokykla našlaičiams Jerevane ir anūku, garbingai tęsiančiu jo veiklą. „Mūsų tikroji nuosavybė šioje žemėje – užsitarnautas vardas, kurio niekas negali atimti ar pasisavinti.  Jis išlieka amžinai. Žmogaus nebėra – vardas lieka. Tai tikroji nuosavybė“, – išmintimi dalijasi pašnekovas.

    D. Gasparyano atliekama muzika skamba ir filme „Gladiatorius“. Paprašytas plačiau papasakoti apie šią patirtį jis sako, kad ir iki „Gladiatoriaus“ jau buvo įgrojęs muziką daugiau nei trisdešimčiai filmų. Muziką „Gladiatoriui“ parašė kompozitorius H. F. Zimmeris ir pats ieškojo D. Gasparyano.

    Dar kiek pasikalbėję jie viską įrašė iš pirmo karto. „Žinoma, truputį improvizavau, jo melodiją atlikau savaip. Grojau improvizaciją iš karto, įtraukiau armėniškus, europietiškus motyvus – tai, kas tuo metu atėjo į galvą. Jis labai džiaugėsi ir kvietė visus artistus, režisierių  ateiti pažiūrėti į mane ir sakė, dar nematęs tokio, viską įgrojo iš pirmo karto“, – priduria dudukininkas.

    D. Gasparyanas sako, kad H. F. Zimmeris tuomet prisipažino, kad jam labiau patiko D. Gasparyano improvizacija nei jo paties sukurta melodija dudukui. „Taigi, visi plojo ir mano muzika liko filme“, – istoriją baigia D. Gasparyanas.

    About