• Minint Visų šventųjų dieną ir Vėlines pagerbtas iškilių lietuvių ir Lietuvai nusipelniusių užsieniečių atminimas

    by  • 1 rugsėjo, 2019 • Aktualijos, Naujienos

    Minint Visų Šventųjų dieną Lietuvos ambasados Armėnijoje darbuotojai aplankė Antaninos Povilaitytės Mahari (1924-2018) Nepriklausomybės kovų dalyvės, Lietuvos tremtinės, rašytojos kapą ir pagerbė jos atminimą. Antanina Povilaityte Mahari – žymaus Armėnijos rašytojo ir poeto Gurgeno Mahari (1903-1969) našlė. Priminsime, kad Antanina Povilaityte Mahari mirė šių 2018 metų Spalio 5 d.
    Antanina buvo suimta 1944 metais, kai studijavo teisę Vilniaus universitete. Ji buvo ištremta į Sibirą, kur sutiko kitą tremtinį  žinomą armėnų rašytoją Gurgeną Mahari (1903-1969) ir tapo jo žmona. Pasibaigus tremčiai, ji su savo vyru apsigyveno Armėnijoje. Po Gurgeno Mahari mirties ji ištikimai saugojo savo vyro atminimą ir gyveno jo bute-muziejuje Jerevane. Savo gyvenimą Antanina dar 1974 m. aprašė rusų kalba knygoje “My Odyssey; From the Green Fields of Lithuania, through Exile in Siberia, to a New Life in Armenia”. Tarybiniais metais ši knygą buvo slepiama, o išleista tik 2003 m. 1994 m. ši knyga armėnų kalba buvo išleista Beirute. Vėliau ji buvo išversta ir į anglų kalbą.

    https://am.mfa.lt/am/lt/naujienos/minint-visu-sventuju-diena-ir-velines-pagerbtas-iskiliu-lietuviu-ir-lietuvai-nusipelniusiu-uzsienieciu-atminimas

    About