• SUSITIKO MOKSLININKAI

    by  • 21 lapkričio, 2012 • Naujienos

    Spalio 30 d. Lietuvos Mokslų Akademijos (MA) Mažojoje salėje pasirašyta Lietuvos ir Armėnijos MA bendradarbiavimo mokslo srityje sutartis. Ją pasirašė Armėnijos MA prezidentas Radik Martirosyan ir Lietuvos MA prezidentas Valdemaras Razumas.

    Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos MA Prezidiumo nariai, Armėnijos pasiuntinys Lietuvoje Ara Aivazyan, pasiuntinybės darbuotojai, Lietuvos armėnų bendrijos atstovai, žurnalistai. Sutartis skirta paskatinti Lietuvos ir Armėnijos mokslininkų bendradarbiavimą, ypač naujose mokslo srityse. Mokslininkai kalbėjo apie geras bendradarbiavimo galimybes lazerių fizikos, aplinkosaugos, kalbotyros, geologijos ir kt. srityse.

    Sutartį pasveikino Armėnijos pasiuntinys A. Aivazyan, Lietuva-Armėnija forumo pirmininkas Armenas Hairapetianas, operos dainininkė Asmik Grigorian, chirurgas onkologas Karapetas Babajanas, vienas iš Lietuvos lazerinės medicinos draugijos įkūrėjų. Jis su dėkingumu kalbėjo apie savo mokytojus Lietuvos mokslininkus. Poetė, armėnų literatūros vertėja Marytė Kontrimaitė papasakojo apie armėnų ir lietuvių literatūrinius ryšius ir menininkų kontaktus.

    Vėliau asmeniškame pokalbyje biologijos mokslo daktarė Margarita Lėckienė, kuri dalyvavo susitikime ne tik kaip armėnė, bet ir kaip tarptautinės ThermoFisher produktų vadybos direktorė, pasakė, kad jų firmai taip pat įdomus Armėnijos regionas.

    Susitikimo pabaigoje Armėnijos MA prezidentas R. Martirosyan papasakojo apie dabartinę Armėnijos mokslo padėtį ir numatomas ateities perspektyvas. Jis pademonstravo daug įvairių grafikų ir vaizdžiai įrodė, kad nors mokslo finansavimu ir mokslininkų skaičiumi Armėnijos rodikliai vidutiniški tarp NVS šalių, bet pagal tyrimų rezultatus armėnai yra tarp lyderių. Mokslo darbų vertinimo kriterijumi laikomas citatų skaičius kitų šalių mokslininkų darbuose. Atsižvelgus į palyginti nedidelį Armėnijos gyventojų skaičių, pagal mokslo darbų rezultatų (citatų) skaičių atitinkantį 10 000 gyventojų, Armėnija tarp NVS šalių yra neabejotina lyderė. Susitikimo pabaigoje R. Martirosyan pakvietė Lietuvos MA prezidentą V. Razumą ateinančiais 2013 metais apsilankyti Armėnijoje.

    Vizito metu armėnų delegacija apsilankė Vilniaus valstybiniame universitete, lazerių tyrimo centruose, fizikos techninių tyrimų centruose, Biotechpharma biotechnologijos tyrimo centre.

    Autorius: Ruslanas Arutiunianas

    About