• Vilniuje aptartas Lietuvos ir Armėnijos karinis bendradarbiavimas

    by  • 23 balandžio, 2013 • Aktualijos

    Juozas Olekas ir Seyran Ohanyan

    Autorius: Voruta Data: 2013-04-19, 09:47

    2013 m. balandžio 18 d. krašto apsaugos ministras Juozas Olekas su oficialiaus vizito į Lietuvą atvykusiu Armėnijos gynybos ministru Seyranu Ohanyanu (Seyran Ohanyan) aptarė dvišalį karinį bendradarbiavimą ir jo perspektyvas, dalyvavimą tarptautinėse operacijose, Armėnijos santykius su NATO ir Europos Sąjunga, apsikeitė nuomonėmis apie saugumo padėtį regionuose.

    „Su Armėnija gynybos srityje bendradarbiaujame jau vienuolika metų, kai buvo pasirašytas dvišalis susitarimas. Lietuva remia ir rems Armėnijos pastangas reformuoti savo kariuomenę, priartinti ją prie NATO standartų įgyvendinant individualią Armėnijos ir NATO partnerystės programą,“ – sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas.

    Armėnijos gynybos ministras teigė vertinantis dvišalį karinio bendradarbiavimo susitarimą, pagal kurį daugiausia bendradarbiaujama daugiausiai pratybų, teisės, karinės kartografijos, medicinos, aplinkosaugos, puskarininkių rengimo ir kitose srityse. „Mūsų bendradarbiavimas turi plačią perspektyvą ir jo rezultatai bus geriausia matomi ateityje,“ – sakė Armėnijos gynybos ministras S. Ohanyanas.

    Lietuvos krašto apsaugos ministras su Armėnijos gynybos ministru sutarė, kad ir ateityje Lietuva teiks paramą karinio mokymo srityje – kvies Armėnijos karininkus ir puskarininkius studijuoti Lietuvos karo akademijoje, Lietuvos karo mokykloje ir Karo medicinos tarnyboje. Lietuva ir toliau ketina finansuoti Armėnijos karininko studijas Baltijos gynybos koledže.

    Ministrai taip aptarė ir naujas galimas bendradarbiavimo sritis, tokias kaip kibernetinė gynyba.

    Krašto apsaugos ministras J. Olekas Armėnijos gynybos ministrui pristatė artėjantį Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai ir pakvietė Armėnijos ministrą S. Ohanyaną atvykti šių metų liepą į Vilnių dalyvauti seminare, kuriame bus siekiama kaip galima plačiau išdiskutuoti Rytų partnerių įsitraukimą į praktines ES saugumo ir gynybos politikos iniciatyvas.

    Balandžio 18–19 d. Lietuvoje viešintis Armėnijos gynybos ministras taip pat lankysis Seime, Gedimino Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, padės gėlių ant Laisvės gynėjų memorialo Antakalnio kapinėse.

    Pastarąjį kartą Lietuvos ir Armėnijos gynybos ministrai buvo susitikę 2012 m. vasarą Jerevane.

    Lietuvos ir Armėnija bendradarbiavimas gynybos srityje grindžiamas 2002 m. šalių pasirašytu dvišaliu susitarimu.

    Lietuva remia Armėniją karinio mokymo srityje kviesdama ir finansuodama šios šalies karininkų studijas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje Vilniuje ir Baltijos gynybos koledže Tartu (Estijoje). Taip pat Lietuva rengia pokalbius ir konsultacijas gynybos reformos, viešųjų ryšių, teisės, karinės kartografijos, medicinos, aplinkosaugos, puskarininkių rengimo ir kt. srityse. Armėnijos karininkai atvyksta stebėti Lietuvoje organizuojamų tarptautinių pratybų „Gintarinė viltis”. Lietuva nuo 2006 m. vasario pabaigos yra paskyrusi savo gynybos atašė Armėnijai, kuris reziduoja Tbilisyje.

    L. Kalvaičio filmuota medžiaga: http://youtu.be/anj68ZdiLeI

    Šaltinis:  voruta.lt

    About