• M.Sargsyano „Tėvas“ triumfavo viename didžiausių Europos dokumentinių filmų festivalyje

    by  • 12 gegužės, 2013 • Kultūra

    Už nesmerkimą. Už buvimą kartu. Už nepiktnaudžiavimą egzotiška medžiaga. Už filmą, sukurtą meistriškai ir iš širdies. Tokiais žodžiais tarptautinio dokumentinių filmų festivalio “Visions Du Reel” (Šveicarija) komisija pagrindė savo sprendimą geriausio vidutinės trukmės filmo apdovanojimą skirti pirmą kartą užsienio auditorijai pristatytam režisieriaus Marato Sargsyano filmui “Tėvas”.

    “Visions Du Reel” yra vienas svarbiausių Europos dokumentinių filmų festivalių, išsiskiriantis ypatinga, populiarioms tendencijoms nepataikaujančia ir išskirtinai autorinį kiną pristatančia programa. Pasakodamas apie atrankos procesą, festivalio vadovas Luciano Barisone minėjo, kad pirmiausia atkrinta TV formato filmai, kurių, deja, kasmet vis daugėja. Šiais metais atrankos komisija sulaukė 3500 paraiškų, iš kurių buvo sudaryta 110–ties dokumentinių filmų programa, paremta trimis pagrindinėmis temomis – refleksija, tyrinėjimas ir atradimai.

    Dokumentinis filmas ,,Tėvas” iš labai arti žvelgia į šiandieninį Vido Zenono Antonovo gyvenimą. Pavogęs milijoną rublių iš įvairių valstybinių įstaigų, įrašytas į įdomiausių XX amžiaus Sovietų Sąjungos nusikaltėlių knygą, 15-oje skirtingų kalėjimų Antonovas praleido 20 savo gyvenimo metų. Šiandien jam 71-eri. Jis turi didelę šeimą – 10 vaikų, 2 anūkus ir naujagimį sūnų.

    “Dokumentinis filmas “Tėvas” – tai jautri gyvenimo ir jo nenuspėjamumo refleksija, sukurta nepaprastai jaudinančių kadrų ir talentingai papasakotos istorijos dėka,” –tokiais žodžiais filmą festivalio auditorijai pristato jo direktorius Luciano Barisone.

    Marato Sargsyano dokumentinio filmo premjera įvyko 2012 metais Europos šalių kino forume ,,Scanorama”, filmo operatorius – Linas Dabriška, filmo montažo režisierius – Jan De Coster prodiuserė – Dagnė Vildžiūnaitė.

     

    Šaltinis: http://pramogos.delfi.lt/kinas/msargsyano-tevas-triumfavo-viename-didziausiu-europos-dokumentiniu-filmu-festivalyje.d?id=61274861

     

    About