• Seimo narės D. Kuodytės pranešimas dėl grupės su Kalnų Karabachu įsteigimo

    by  • 11 liepos, 2013 • Aktualijos

    Dalia Kuodytė

    Seimo narės D. Kuodytės pranešimas: Draugystės grupės su Kalnų Karabachu (Arcachu) pareiškimas

    2013 m. kovo 27 d. pranešimas VIR        

            Vasario 26 dieną Seime įvyko konferencija, skirta Lietuvos ir Armėnijos išsivadavimo judėjimų 25-erių metų paminėjimui. Konferencijos metu buvo paskelbta deklaracija apie Lietuvos ir Kalnų Karabacho (Arcacho) draugystės grupės Seime įsteigimą.

           Būtent  Kalnų Karabacho (Arcacho) klausimas buvo stimulas, paskatinęs armėnus kovai už laisvę, o Lietuva ją rėmė, pasisakydama už tautų apsisprendimo teisę. Prieš 25-erius metus tai buvo aktualu ir Lietuvai – nesuvaržyta tautų apsisprendimo teisė buvo pagrindinis argumentas mūsų kovoje už laisvę, tai buvo vertybė, už kurią daugelis buvo pasiryžę paaukoti viską. Norime priminti, kad ir šiandien šis principas niekur nedingo iš tarptautinės teisės, tai patvirtino ir Folklandų salose neseniai vykęs referendumas. Kovo 14-ąją Draugystės grupė su Kalnų Karabachu buvo oficialiai įregistruota Seime. Šią grupę sudaro 11 narių, priklausančių įvairioms Seimo frakcijoms. Seime veikia  įvairios tarpparlamentinės bei draugystės  grupės,  kurių dalis vertinama nevienareikšmiškai, tačiau nė vienos iš jų įkūrimas nesukėlė tokios neadekvačios, isteriškos reakcijos. 

    Gerbdami visus kolegas parlamento narius, jų nuomones bei priklausymą įvairioms Seimo grupėms pareiškiame – nekorektiški kai kurių parlamentarų pasisakymai mūsų atžvilgiu užsienio žiniasklaidoje žemina ne mus, ne pasisakančiuosius, net ne Seimą, o Lietuvos valstybę. 

    Esame įsitikinę, kad laisvos ir demokratiškos šalies parlamentarai neturėtų pataikauti tiems, kurie yra gerokai nutolę nuo demokratijos principų laikymosi – kad ir kaip naudinga tai galėtų atrodyti. Taip pat pareiškiame, kad su laisvu Seimo nario mandatu visiškai nesuderinamas spaudimas Draugystės grupės nariams, reikalaujant atsiimti savo parašus.

    Taip pat informuojame, kad 2013 m. kovo 20 d. Kalnų Karabacho (Arcacho) parlamente įsteigta draugystės su Lietuva grupė, o kovo 19 d. analogiška grupė buvo įsteigta Prancūzijoje. Šioje šalyje tarp grupės narių yra abiejų rūmų deputatai, visuomenės veikėjai. Kviečiame ir tikimės, kad Lietuvoje prie politikų prisijungs žinomi Lietuvos žmonės ir tie, kuriems žmogaus teisės, laisvas tautų apsisprendimas vis dar yra vertybės, svarbesnės už „realpolitik“ principus.

     

    Lietuvos ir Kalnų Karabacho (Arcacho) draugystės grupės Seime vardu,

    Seimo narė Dalia Kuodytė

    Šaltinis:  http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=618&p_d=134269&p_k=1

    About