• Kodėl verta aplankyti Armėniją?

    by  • 25 sausio, 2020 • Naujienos, Turizmas

    Sveiki, mielieji mūsų tinklalapio skaitytojai! Po ilgos pertraukos pradedame publikacijų ciklą apie Armėniją. Jis skirtas norintiems aplankyti šią nuostabią šalį, pažinti jos kultūrą, žmones ir gamtą. Matyt, nerasi Lietuvoje gyvenančio armėno, kuris per savo gyvenimą nėra aplankęs savo istorinės Tėvynės. Dažnas tai daro nuolatos. Jei paklaustumėte savo draugo ar pažįstamo armėno, dėl ko būtų verta ten keliauti ir ką pirmiausia reikėtų pamatyti, jūs sulauktumėte daugybės pasiūlymų drauge su jau žinomais ir į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktais objektais, be to, dažnas jums pasiūlys tik jo gimtajame miestelyje ar apylinkėse esantį nuostabų kampelį. Būdama maža ir priėjimo prie jūros neturinti šalis, Armėnija, kad ir kaip būtų keista, stebina lankomų vietų gausa, o jei pridėsite prie to puikius orus (nuo ankstyvo balandžio iki vėlyvo spalio), skanią virtuvę ir svetingus žmones, gausite puikią atostogų leidimo vietą. Armėnijoje kiekvienas suras sau ką nors įdomaus ir vertingo, o tai privers po kiek laiko vėl ir vėl sugrįžti į šią svetingą šalį.

    Armėniją įdomią turistams daro dar keli faktoriai. Vienas jų tai dėl šalies kalnuoto reljefo susidariusios net kelios klimatinės juostos. Pietuose slėniuose auga subtropiniai augalai, centrinei Armėnijai būdingas likusiam Kaukazui būdingas klimatas, o šiaurės Armėnijoje Diližano ir Lori miestų apylinkėse su tankiais miškais apaugusias kalnais ir kalvomis tūlas lietuvis pasijus kaip namie dėl drėgno ir vėsaus klimato bei medinės mums būdingos architektūros. Rugpjūčio mėnesį verta aplankyti savo temperatūra į mūsų Baltiją panašų Sevano ežerą, pakeliauti po jo apylinkes.

    Dažnas keliautojas Armėniją apibūdina kaip vienuolynų kraštą. Išties šventyklų ir vienuolynų, pradėtų statyti pirmaisiais krikščionybės priėmimo metais, Armėnijoje netrūksta. Dauguma jų restauruotos ir lankomos. Kadaise tarnavusios kaip tvirtovės, daugelis jų turi savitą istoriją, architektūros stilių ar reikšmę armėnų tautos atmintyje. Dauguma tvirtovių puikuojasi kalnų viršūnėse, todėl bandymas jas pasiekti dažnai taps ekstremaliu nuotykiu, kurį atpirks nuo jų atsiveriantis vaizdas. Beje, Armėnijoje sparčiai populiarėja ekstremalus turizmas, todėl šioje šalyje be vargo galėsite pravažiuoti vienu aukščiausių ir ilgiausių pasaulyje lyno keltuvu, pakilti oro balionais virš kalnų, paplaukioti plaustais srauniomis kalnų upėmis ar pakilti į laukinius kalnus su profesionaliais žygeiviais.
    Armėnijos kalnai verti atskiro straipsnio, todėl tik trumpai užsiminsime, kad kiekvienas kalnų mėgėjas turistas ras čia sau tinkamus tiek stačius, tiek uolėtus, tiek nuožulnius ir gausia augmenija padengtus kalnus. Ten pat vaistinius ir aromatingus augalus žinantys keliautojai galės be vargo prisirinkti lauktuvėms įvairių vaistažolių, pavyzdžiui, kalnų čiobrelio, kurio arbata nuo peršalimo ligų vartojama kiekvienoje armėnų šeimoje. Kaip sako armėnai, kuo aukščiau į kalnus, tuo geresnės vaistažolės. Kartu su vietinių bitininkų parduodamu kalnuose bičių suneštu medumi galite būti tikri, kad apsirūpinsite vaistais rudens ir žiemos sezonui.
    Medus armėnams dažniau yra kaip vaistas negu maistas, nors ne vienas, paragavęs spalvingos ir įvairialypės armėnų virtuvės, pasakys, kad ir maistas gali gydyti, ypač blogą nuotaiką ir nuovargį po kelionių, taip pat gali sužadinti sielą naujiems nuotykiams ir iššūkiams. Beje, klysite, jei manysite, kad armėnai gyvi vien šašlykais, kurie Armėnijoje vadinami chorovac ar chašlama. Tradiciniai armėnų virtuvės patiekalai apima daugybę rūšių sriubų, troškinių, kepinių. Patiekalų gausybė patenkins tiek mėsą valgančių, tiek vegetarų poreikius, o bijantys aštraus ar pernelyg egzotiško maisto irgi gali drąsiai vykti į šią šalį, nes ten yra nemažai sveikatą tausojančių ir dietinių valgių, kurių be vargo rasite kiekviename mieste už tikrai prieinamą kainą. Turistai, kurie lankėsi Gruzijoje ir galbūt pasiilgo chačapuri ar chinkali skonio, gali nenusiminti, nes šių patiekalų ir jų variacijų ras Armėnijoje, juk kaip ir mes su kaimynais, taip ir armėnai su gruzinais dalinasi patiekalais ir varžosi, kuris jį pagamins skaniau. Šioje kovoje nugali abi šalis lankantis ir jam ruošiamus skanėstus vertinantis turistas.
    Pati Gruzija yra ranka pasiekiama ir norintys ilgesnės kelionės Armėnijoje gali užsisakyti kelių dienų kelionę iš Jerevano į Gruziją ir aplankyti gražiausius kaimyninės šalies kampelius, kurie dažnai yra arčiau Armėnijos nei lietuvių jau pamėgto Gruzijos Juodosios jūros pajūrio.
    Beje, pikantiška detalė būtent lietuvių turistams yra ta, kad tolimojoje Armėnijoje yra du miestai su mums labai pažįstamu sąskambiu, tai miestai Darbas ir Vardenis. Jei kada vyksite pro šalį, stabtelkite smagiai nuotraukai, nes miestų pavadinimai dubliuojami lotyniška abėcėle keliautojų patogumui. Ne mažiau apsidžiaugs ir estai, pamatę Armėnijoje nuorodą į Talino miestą, kuris yra  vienas seniausių miestų Armėnijoje.

    Taigi atsakant į klausimą, ar verta aplankyti Armėniją ir grįžti ten dar ne kartą, galime drąsiai atsakyti: verta. Daugiau informacijos apie lankomas vietas, renginius ir praktinę informaciją keliaujantiems į Armėniją skaitykite kituose mūsų straipsniuose.

    About